Amersfoort, restauratie muurhuizen

Muurhuizen 80-82 is een pakhuis, dat vermoedelijk in de tweede helft van de 18e eeuw is gebouwd. In de archieven is weinig over het pand te vinden. Uit een foto uit 1942 blijkt ‘Schaap’s kolenhandel’ in het pand gevestigd.
De constructie laat een enkelvoudige balklaag zien met een overspanning van meer dan 8 meter. Op de balklaag is een kapconstructie geplaatst bestaande uit schaargebinten en sporen. Het karakteristieke hijskapje is nog aanwezig, het hijsrad ligt op de zolder. De vloer en de sporen waren erg slecht en zijn vernieuwd, de spanten zijn behouden.
De bodem onder het pand bleek zodanig vervuild dat deze over een diepte van 3,5 meter moest worden afgegraven. Van de nood is een deugd gemaakt en zo is het hele gebouw onderkelderd.
Er zijn twee ruime woningen ondergebracht in het pand. Het hijswiel heeft weer een plek gekregen in de vide van een van de woningen. Om de voorgevel zoveel mogelijk in tact te laten, vindt daglichttoetreding vooral plaats aan de achterzijde via nieuwe gevelopeningen en dakkapellen.