Amersfoort, Stadsinvulling Koestraat 14-16

In opdracht van de Stichting Wonen Boven Winkels is een plan gemaakt voor 2 winkels met daarboven 6 startersappartementen. De Stichting Wonen Boven Winkels zet zich in om leegstaande ruimten boven winkels weer bewoond te krijgen. Dit levert niet alleen woonruimte op maar verhoogt ook de levendigheid van de stad.
In eerste instantie is onderzocht of de panden Koestraat 14 en 16 van omstreeks 1900 konden worden verbouwd en uitgebreid. Dit bleek erg lastig en weinig appartementen op te leveren zodat besloten is voor nieuwbouw. Er zijn 2 winkels op de begane grond ontworpen, met daarboven 4 tweekamer appartementen (eerste een tweede verdieping) en 2 studio’s (derde verdieping). Het pand is zo groot als het perceel, aan de achterzijde was daglicht of een buitenruimte niet mogelijk. Glazen bouwstenen geven diffuus licht in de badkamers en het trappenhuis. De studio’s hebben daarom een dakterras aan de straatzijde, de appartementen een frans balkon. Deze zijn zo ontworpen dat dat de bewoner net even op het balkon kan staan en een fraai uitzicht heeft op de Koestraat.
De entree naar de woningen is duidelijk aanwezig, bijna monumentaal en bevindt zich in het midden van het pand, tussen de winkels.
In de materiaalkeuze en verwerking is een ambachtelijke sfeer nagestreefd. Alle geveldelen zijn zorgvuldig uitgewerkt en passen met dunne voegen in elkaar. Het metselwerk is uitgevoerd met een dunbedmortel (dunne voegen) in twee formaten en twee kleuren die bij het middelste bouwdeel in elkaar geweven zijn.