Barneveld, woonhuis in rioolgemaal

De opdrachtgever van dit project is werkzaam voor het bedrijf dat gevraagd werd het rioolgemaal en kelders te slopen. Hij vond het zo’n bijzonder gebouw hij het initiatief heeft genomen het gebouw te kopen en te bestemmen tot zijn eigen woonhuis. Het rioolgemaal bestond uit 2 kelders, een pomphuis op een van de kelders en een druktoren. Op de tweede kelder is de uitbreiding gerealiseerd. Het bestaande gebouw bestond boven het maaiveld uit twee bouwvolumes: het pomphuis en de druktoren. De uitbreiding is zodanig ontworpen dat twee extra volumes zijn toegevoegd. In de nieuwe situatie zijn dus vier volumes te onderscheiden, allen verschillend van hoogte, in elkaar grijpend en als het ware toewerkend naar het hoogste volume, de bestaande druktoren. De nieuwe bouwvolumes zijn uitgevoerd in rood metselwerk, de bestaande volumes zijn aan de buitenzijde geïsoleerd en gepleisterd, en in een lichte kleur geschilderd. De woonkamer is gerealiseerd in het pomphuis (4.00 m hoog!), rond de toren. De toren staat “vrij” in de woonkamer. De toren vormt tevens de drager van de trap naar de verdieping (de stalen treden kragen uit vanuit de toren) en de behuizing van het rookkanaal van de open haard.